Dependenta de internet
Posted by adminalx | Filed under Articole, FAMILIE, COPII, RELATII DE FAMILIE, Psihologie si psihoterapie
Articol publicat in revista E-Finance, martie 2005
Internetul se elibereaza fara prescriptie medicala, dar, „injectat” in cantitati mari, creeaza dependenta. Ar trebui sa stiti acest lucru, dragi parinti, si sa actionati in consecinta. Dependenta de internet, problema mai putin cunoscuta la noi, afecteaza cel mai mult copiii si adolescentii, putand chiar, in cazuri extreme, sa le influenteze negativ viitorul.
Pe cine pandeste pericolul dependentei de internet?
In medie, cele mai expuse persoane sunt minorii din invatamantul primar sau gimnazial. Cei dependenti de internet se caracterizeaza printr-o stima de sine destul de redusa si sunt labili afectiv, adica schimbatori. Sunt usor agresivi si nu comunica in mod real cu cei din jur. De multe ori nu au prieteni adevarati, primand gasca care are aceleasi preocupari. Acesti tineri nu au performante sau motivatii intr-un domeniu anume, nu au interese foarte clare si de aceea isi pierd timpul pe internet. Totodata, se simt foarte singuri, vor sa testeze tot ce e nou si nu prea diferentiaza intre real si virtual, sunt genul de oameni care se agata de iluzii. Afectiv, au un sentiment de „vid interior”- e vorba de ceva gol dinauntru care trebuie umplut cu altceva- si atunci apeleaza la internet.
Ce caracteristici are mediul socio-familial al celor dependenti de internet?
Persoanele dependente de internet provin in mare parte din medii socio-familiale cu probleme: familii dezorganizate, parinte unic, unul dintre parinti alcoolic sau familii sarace (chiar si foarte bogate) unde din pacate nu exista comunicare intre parinti si copii. Din diverse motive, parintii nu le acorda timp copiilor lor, nu discuta si nu ii asculta pe acestia, nu le ofera suport afectiv si nici modele pozitive de comportament la care sa se raporteze. De multe ori, copiii nu sunt supravegheati, parintii lor nu stiu pe unde umbla si ce fac; de aici si distanta si lipsa de dialog ce exista intre ei.
Care ar fi mecanismul psihologic al dependentei de internet?
Jocurile pe internet sau programele de chat dezvolta in randul adolescentilor cresterea autostimei, a sentimntului de importanta si de putere personala. De multe ori, prin salile de internet se aud exclamatii precum: „ Te-am omorat!” sau „ Am castigat cursa”. Jocurile si internetul le dau acestora sentimentul ca traiesc din plin si ca isi asuma riscuri ca protagonisti, pe cand, in realitate, acesti tineri se simt marginalizati. Accesarea frecventa a internetului provoaca un sentiment de libertate si de implinire, da iluzia unui rol principal. Internetistii simt ca in cyberspatiu pot sa faca ce vor si ca pot incalca regulile fara sa fie prinsi. Pentru ei, internetul este o hrana care umple un gol, dar numai temporar. A doua zi simt nevoia sa o ia de la capat si astfel ia nastere dependenta.
Exista riscuri ale dependentei de internet?
Preocuparea obsesiva pentru internet poate sa duca la probleme in plan familial, social sau la probleme cu autoritatile. Spre exemplu, cand am lucrat pe postul de psiholog intr-un liceu, m-am confruntat cu un astfel de caz: un elev hacker a spart niste conturi bancare. „Norocul” lui a fost ca, fiind minor, nu a putut fi condamnat.
Tags: cabinet psihologie Bucuresti, dependenta de internet, familii dezorganizate, jocurile pe internet, lipsa comunicarii cu copiii, lipsa comunicarii parinti-copii, minorii si internetul, parintii nu au timp pentru copii, psihoterapeut copii Bucuresti