De ce sa alegem terapia tinitusului
Posted by andreea | Filed under Articole, PSIHOTERAPIA SI MISTERELE EI
Articol publicat pe site-ul www.orlonline.ro, septembrie 2010
De ce sa alegem terapia tinitusului?
Diagnosticul de tinitus se pune atunci cand pacientul aude in ureche un sunet ce nu are legatura cu un sunet extern din mediul inconjurator. Aceste sunete pot fi percepute ca un tiuit, bazait, sasait sau suierat in ureche. Ele se mai numesc si acufene. Pentru majoritatea pacientilor cu tinitus calitatea vietii se deterioreaza, intrucat sunt afectati de: scaderea capacitatii de concentrare a atentiei, insomnii, irascibilitate, anxietete, depresie, iar in unele cazuri chiar suicid. Aceste „sunete fantoma” (denumite astfel de Dr. Pawel Jastreboff, initiatorul TRT- Tinitus Retraining Therapy ) pot fi percepute zi si noapte in ureche si pot duce oamenii afectati la disperare.
Ceea ce cauzeaza tinitusul este reactia exagerata, disproportionata a creierului la prezenta oricarei mici activitati neuronale in nervul auditiv. Altfel spus, tinitusul nu este un sunet, ci este perceptia activitatii neuronale. Tinitusul este atat de deranjant, intrucat gradul de disconfort pe care il cauzeaza acesta depinde de interpretarea pe care i-o da creierul si de activarea sistemului limbic. Tinitusul este asociat de obicei cu emotii negative cum ar fi: teama de deteriorarea auzului, tumoare pe creier, pleznirea unor vase de sange, tulburari psihice, etc.
Dr. Pawel Jastreboff explica in cadrul modelului neurofiziologic al tinitusului cum reactia la tinitus este cea care cauzeaza cel mai mare stres si nu tinitusul in sine. Cu cat sunt experimentate sentimente mai negative legate de tinitus si o tensiune mai sporita (cauzate de activarea sistemului limbic), cu atat tinitusul este mai sever. Se creaza o reactie de tip raspuns conditionat la sunetul tinitusului.
Tinitus Retraining Therapy ( Terapia de Readaptare a Tinitusului) este o metoda dezvoltata de Dr. Pawel Jastreboff si care a avut succes in ameliorarea acestui fenomen. TRT este o forma specifica de terapie a tinitusului ce include terapia sunetului (mascarea auditiva, imbogatirea sonora, retraining auditiv) si partea de consiliere sau psihoterapie a persoanelor afectate. Ea consta in eforturile sustinute ale unei echipe formate din medici ORL-isti si psihoterapeuti cu ajutorul careia pacientii ajung la o conditie in care nu mai sunt constienti de tinitusul lor si ascocierile si conditionarile negative legate de tinitus scad. Emotiile negative sunt diminuate, ca atare, sistemul limbic ce intervenea in mecanismul tinitusului nu se mai activeaza si astfel, creierul nu mai da o interpretare catastrofala fenomenului. Calitatea vietii individului se imbunatateste.
In cadrul programului de TRT (Tinitus Retraining Therapy) pacientii sunt invatati de catre psihoterapeuti relaxarea rapida si utilizarea autocontrolului asupra senzatiilor fizice si mentale, alaturi de restructurarea cognitiva. Relaxarea ca metoda terapeutica are drept scop obtinerea unei stari de spirit echilibrate, relaxate, prin care cercul vicios de tensiune se rupe. Specialistii in programul TRT mentioneaza aplicarea urmatoarelor forme de relaxare: relaxarea progresiva, relaxarea cu detensionare, relaxarea controlata si relaxarea rapida in situatii de zi cu zi.
Terapia tinitusului centrata pe persoana considera ca tinitusul coexista cu problemele de viata luate ca intreg ale persoanei. Aceasta forma de terapie pune si intrebarea care este sensul, semnificatia tinitusului in viata persoanei?Astfel, se pare ca oamenii isi conduc viata dupa anumite atitudini, presupuneri, asteptari, cerinte ce creaza un sistem de operare automat de care nu suntem constienti. Acest sistem automat e caracterizat de ganduri imperative precum „ trebuie”, „ar trebui”, „ nu se poate altfel”. De exemplu, o sotie casnica munceste din greu toata ziua acasa si se supara daca sotul nu o ajuta exact in maniera in care doreste ea; sau un sef perfectionist vine primul si pleaca ultimul de la birou, ca un exemplu pentru angajati. Acesti oameni si multi altii asemenea lor fac aceste lucruri in mod automat si nu se intreaba daca nu cumva nu exista si moduri mai bune de a trai viata.
Tinitusul poate aparea la aceste persoane ca un semnal de alarma ce le transmite ca modul lor de a trai este prea stresant si epuizant si ca este necesar sa descopere noi moduri de a trai viata.
Centrul de Tinitus si Hiperacuzie al Universitatii Maryland din SUA foloseste cu succes metoda TRT (Terapia de Readaptare a Tinitusului) in cadrul unor sedinte de terapie care dureaza de la caz la caz intre 12 si 18 luni si care aduc o ameliorare semnificativa la peste 80% dintre pacienti.
La Clinica Urechii a debutat in luna aprilie 2010 programul complex de evaluare si tratament al tinitusului. Echipa care se ocupa de aceasta terapie este compusa din:
■medic ORL-ist audiolog (efectueaza topodiagnosticul eventualelor leziuni ale aparatului acustico-vestibular);
■medic primar ORL-ist (conduce sesiunea de consiliere audiologica explicand pacientului anatomia si fiziologia auzului, mecanismul responsabil de efectele negative al tinitusului);
■psihoterapeut (efectueaza terapia de relaxare, a insomniei asociate frecvent tinitusului, anxietatii etc).
Este important sa intelegem ca tinitusul este mai degraba un fenomen natural decat o boala. La persoanele ce sufera de tinitus, acesta devine o problema datorita convingerii ca nu se poate face nimic in privinta sa si astfel calitatea vietii poate fi deteriorata. Ei pot deveni anxiosi sau deprimati si au tendinta de a-si focaliza in permanenta atentia asupra acestui fenomen si asupra oricaror mici variatii ale acufenelor survenite zilnic. In cadrul programului de terapie a tinitusului, pe masura ce adevarul despre tinitus si despre originile acestuia naturale si benigne este cunoscut si inteles de catre cei afectati, reactiile comportamentale neplacute asociate dispar in mod gradual. Este nevoie insa de timp pentru a se produce readaptarea la tinitus, pentru a reduce reactiile conditionate de tip negativ si a rupe cercul vicios creat.
Rezultatul imbucurator este acela ca la sfarsitul programului de terapie a tinitusului calitatea vietii individului se imbunatateste considerabil. Astfel, studiile au aratat o ameliorare semnificativa la peste 80 % dintre pacientii care au urmat programul TRT.
Pentru mai multe informatii legate de aceasta problematica, puteti vizita www.orlonline.ro si www.clinicaurechii.ro
Autor: Psihoterapeut Andreea Raduta-Petrescu
Tags: acufene, ameliorare tinnitus, bazait in ureche, diagnostic tinnitus, psihoterapia tinnitusului, suierat in ureche, Terapia de reeducare a tinnitusului, tinnitus, tiuit in ureche, tratament tinnitus, zgomote in urechi