Cum sa te refaci rapid dupa o despartire? 7 sfaturi de la expert

Articol aparut pe site-ul www.eva.ro (http://www.eva.ro/dragoste/relatii/cum-sa-te-refaci-rapid-dupa-o-despartire-7-sfaturi-de-la-expert-articol-65534.html?pagina=1), octombrie 2014

609473l-640x0-w-aef6608f[1]

Află de la psihoterapeutul Andreea Răduță care sunt cele mai bune soluţii pentru a-ţi reveni după ce ai încheiat o relaţie de durată!

Despărțirile ne dor și după ele, întotdeauna avem nevoie de timp pentru a ne vindeca emoțional și a fi pregătiți să ne deschidem către o nouă relație. Adeseori nu este atât de ușor să ne detașăm emoțional de fostul partener /fosta parteneră, mai ales atunci când gândurile negative ne țin prizonieri.

Gânduri negative după o despărțire:

  • „Daca ea/el m-a părăsit, înseamnă că nu sunt așa de bun/bună sau valoros/valoroasă.”
  • „Mi-e teamă că am să rămân singur/singură.”
  • „Cu ce am greșit de am fost părăsit/părăsită?”
  • „Cum a putut să îmi facă așa ceva? Îl urăsc/o urăsc.”
  • „Poate și pe viitor am să pățesc același lucru.”
  • „Bărbații/femeile nu sunt de încredere.”
  • „Relația noastră a fost minunată, nu pot accepta că s-a incheiat”, etc

În cabinetul psihologic, am întâlnit persoane care au rămas blocate în relații de cuplu din trecut și nu puteau să își revină emoțional. De exemplu, un tânăr de 22 de ani a venit la psihoterapie cu solicitarea următoare: „A trecut aproape un an de când m-a părăsit fosta iubită. Mă gândesc mereu la ea, caut ocazii să o reîntâlnesc, nu pot să mă atașez de nicio altă fată. Vreau să mă ajutați să o uit.”

Stomach problem

Soluții care ne ajută să ne putem reveni mai ușor după o despărțire:

1. Evită să îl/o mai suni pe fostul iubit/fosta iubită sau să îl/o contactezi pe email sau pe Facebook, mai ales în primele luni după despărțire.
2. Ai grijă de tine, nu sta prea mult singur/singură în casă; întâlnește-te cu prietenii, stai de vorbă cu cei mai apropiați dintre ei despre ceea ce simți.
3. Trăiește-ți supărarea, durerea despărțirii, descarcă-te emoțional prin plâns sau vorbind despre sentimentele tale; scrie eventual ceea ce simți, pentru tine însuți. Evită însă să rămâi la nesfârșit în această zonă a tristeții.

4. Încearcă să înveți din ceea ce ți s-a întâmplat și dacă poți, să eviți pe viitor să mai repeți ceea ce ai observat că îți face rău. (de exemplu, să nu mai intri într-o relație de cuplu în care te simți dependent, controlat sau agresat în vreun fel, etc)
5. Păstrează în sufletul tău partea bună și frumoasă a fostei tale relații de cuplu; amintirile și momentele deosebite pe care le-ați trăit împreună.
6. Eliberează-te de supărare și resentimente folosind zilnic afirmații pozitive extrem de eficiente, cum ar fi: „ Aleg acum să mă eliberez de trecut. Las în urmă această relație. Mă vindec emoțional. Pe zi ce trece, mă simt din ce în ce mai bine. Mă împac cu mine însămi. Învăț lucruri noi din tot ceea ce mi se întâmplă. Mă deschid către tot ce are viața să îmi ofere mai bun. Mă iubesc și mă accept așa cum sunt.”
7. Încearcă să îți ierți fostul partener/fosta parteneră de relație pentru tot ceea ce consideri că este vinovat/vinovată și să te ierți și pe tine, de asemenea. Te pot ajuta afirmații de tipul: „Te iert acum pentru că  mi-ai făcut rău. Te iert și te eliberez. Te iert și mă eliberez.” (Louise Hay, „Afirmațiile pozitive”). Respiră apoi adânc, abdominal de câteva ori. Practică acest exercițiu în fiecare seară, până când te vei simți mai bine.

Chiar dacă ne-am simțit părăsiți, abandonați sau trădați de către partener, este important să acceptăm situația ca atare, să încercăm să vedem mai clar ceea ce s-a întâmplat în dinamica relației de cuplu și să ne reconectăm la iubirea față de noi înșine. Astfel, vom reuși să ne vindecăm emoțional și să putem merge mai departe.

Psihoterapeut autonom Andreea Răduță-Petrescu

  www.epsihoterapie.ro

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply