Beneficiile metodei sandplay in psihoterapia pacientului oncologic

 

(Articol publicat pe site-ul www.reginamaria.rohttps://www.reginamaria.ro/articole-medicale/beneficiile-metodei-sandplay-in-psihoterapia-pacientului-oncologic-id-1432-cmsid-403), noiembrie 2015 in urma sustinerii prezentarii cu acelasi titlu in cadrul Congresului Clubului Regal al Medicilor din data de 17.10.2015

Diagnosticul sau suspiciunea unei boli canceroase reprezinta un eveniment traumatizant pentru pacient.

Sistemul limbic al creierului (cunoscut si drept “creierul emotional” ) comanda hipotalamusului activarea sistemului nervos autonom continuand sa pregateasca corpul pentru lupta/fuga sau imobilizare. Hiperexcitarea traumatica data de activarea cronica a sistemului nervos autonom duce la simptome fizice suparatoare care constituie baza pentru anxietate, panica, slabiciune, epuizare, rigiditate musculara, probleme de concentrare si tulburari de somn.  Persoanele cu stres traumatic se simt coplesite si percep ca nu pot face fata stresului zilnic precum toti ceilalti oameni sau cum reuseau in trecut. Dificultatilor majore cu care se confrunta oricum pacientul oncologic, li  se adauga aceste manifestari psiho-somatice extrem de suparatoare.

Psihoterapia este un suport psiho-emotional indubitabil in cazul pacientului oncologic

Psihoterapia   Jungiana   este   axata   pe   explorarea   in   profunzime   a dimensiunii   constiente  si inconstiente   a  psihicului pacientului cu  ajutorul   unor metode specifice cum ar fi: analiza viselor, imaginatia activa si metoda sandplay.

Pacientii oncologici  care urmeaza un proces de psihoterapie Jungiana pot avea ca beneficii:

  • Oglindirea      si transformarea unor emotii negative devastatoare cum ar fi: teama, panica, groaza, tristetea,      disperarea, furia, insingurarea, apatia. In lupta/confruntarea cu boala      este esentiala atiudinea in fata bolii si interpretarea pe care creierul o      da acesteia.
  • Acceptarea      si descarcarea emotiilor. Psihoterapia      reprezinta cadrul  in care oamenii se pot simti acceptati in      intregime asa cum sunt, incluzand problema grava cu care se confrunta, de      care se feresc uneori sa vorbeasca cu ei insisi sau cu familia. Acceptarea      lor de catre terapeut si incurajarea exprimarii libere a fluxului      gandurilor si emotiilor au un efect pozitiv. Ei reusesc sa ajunga la      catharxis, descarcand trairile cele mai puternice reprimate.
  • Conectarea      la resursele interioare cele mai profunde (inclusiv arhetipuri) cu ajutorul carora se poate      stimula procesul de auto-vindecare De exemplu: arhetipul      vindecatorului. Este activata functia transcedentala a psihicului care      reprezinta vointa inconstienta de a fi sanatos.
  • Efect      integrator prin stimularea unitatii minte-corp-suflet.  Pacientul este abordat ca intreg. Nu se pune      accentul doar pe boala si pe simptomele fiziologice, ci si pe resursele      mintii si ale sufletului – esentiale pentru stimularea capacitatii de      autoreglare si autovindecare a individului.

Vindecarea fizica poate fi facilitata de vindecarea problemei emotionale

Exista in cadrul abordarii psihosomatice evidente clare ce atesta faptul ca vindecarea fizica poate fi facilitata de vindecarea problemei emotionale aflata la baza problemei somatice a persoanei.

Ruediger Dahlke, specializat in medicina psihosomatica si psihoterapie expune pe larg acest aspect in cartea „Boala ca sansa”. Prin intermediul unui organ sau regiuni a corpului, sufletul incearcă să ne aduca la cunostinta o durere, o tensiune, o lipsa, intr-un cuvânt o problema nerezolvata.  

Daca stim sa descifram mesajul ascuns al bolii avem toate sansele să ne eliberam de ea. Acest lucru se realizeaza in paralel cu conectarea la arhetipul vindecatorului interior.

Terapia prin „jocul cu nisip”metoda Jungiana sandplay

In psihoterapia pacientului oncologic, terapia prin jocul cu nisip sau metoda Jungiana sandplay da rezultate, intrucat persoana aflata in terapie se implica in profunzime atunci cand realizeaza imaginile de sandplay utilizind toate cele trei dimensiuni esentiale ale fiintei: mintea, corpul si sufletul. De asemenea, sunt implicate in acelasi timp atat planul constient, cat si cel inconstient. In acest fel, transformarile ce apar in cadrul psihoterapiei prin jocul cu nisip , sunt majore si pot fi observate ulterior si in viata reala a persoanei.

Metoda Jungiana sandplay sau terapia prin jocul cu nisip a fost dezvoltata de Dora Kalff, terapeut jungian, in anii 1950-1960 în Elvetia, destinata initial copiilor, dar care apoi a fost folosita cu succes şi în psihoterapia adultilor. In prezent este raspandita in intreaga lume si folosita in gradinite, scoli, spitale, cabinete de psihoterapie, etc.

In ce consta terapia sandplay sau „jocul cu nisip”?

Tehnica de terapie sandplay sau „jocul cu nisip” presupune folosirea unei colectii de miniaturi ce reprezinta oameni, animale, plante şi minerale, figuri mitologice etc., utilizate pentru a crea scene sau imagini in mod liber in cadrul unei cutii cu nisip uscat sau a unei cutii cu nisip ud. Jocul este limbajul, miniaturile sunt cuvintele, iar cutia cu nisip este locul exprimarii emotionale.

Alegerea nisipului în tehnica sandplay nu a fost deloc intamplatoare. El poate fi aruncat, tasat, modelat, sapat sau mangaiat, fiind mijlocul prin care pot fi exprimate sentimente si emotii puternice in mod concret. Jocul cu nisip şi figurine este terapeutic prin sine insuşi: el reimprospateaza sentimentul de libertate, incurajează utilizarea imaginatiei, creste implicarea personala şi, nu in ultimul rand, incurajeaza dezvoltarea sinelui personal.

Care este efectul terapiei sandplay sau al „jocului cu nisip”?

Cu ajutorul terapiei sandplay se pot exprima si materializa continuturi psihice foarte puternice, greu de verbalizat  (de exemplu: groaza o simtim intens corporal, dar e mai greu sa vorbim despre ea). Această   forma  de  terapie  non-verbala furnizeaza un acces direct şi valoros la inconstient. Multe dintre aspectele profund perturbate, adesea primitive ale psihicului nu pot fi exprimate verbal, dar pot fi exprimate in sandplay. Aspecte legate de patologia unui organ sau a unei parti a corpului pot fi exprimate prin metoda jocului cu nisip.

Terapia sandplay este foarte potrivita in abordarea stresului traumatic extrem al pacientului oncologic. Persoanele traumatizate incapabile sa-si exprime durerea în cuvinte de fata cu terapeutul o pot face mult mai bine vorbind printr-una din miniaturile din sandplay.

Nisipul este materialul care reprezinta  necunoscutul, inconstientul. Cand cineva lucreaza doar cu nisipul se duce adanc inapoi in inconstient, in copilaria timpurie sau in sfera corporala. In cazul  persoanelor cu blocaje psihice activitatea realizata cu mainile in nisip poate mobiliza din nou fortele sufletesti si spirituale.

O imagine de sandplay poate contine o problema de viata a persoanei ce a realizat-o, dar si o solutionare simbolica a acesteia, prin activarea fortelor autovindecatoare ale psihicului. C.G. Jung vorbeşte deseori despre simbolul care vindeca si care apare din locul de unde nimeni nu se asteapta. De asemenea, copilul interior din adultul aflat intr-o situatie limita, care este speriat si debusolat si nu poate sa verbalizeze tot ce il doare se poate exprima spontan prin metoda sandplay.

Terapeutul   nu   face   apreceri   si   nu   interpreteaza,   ceea   ce   este   extraordinar   de degrevant   pentru   oamenii   suferinzi   psihic.   La   persoanele   ce   urmeaza   terapia prin  jocul  cu  nisip   exista  o  gama  de   reactii  fiziologice  pozitive: detensionarea si linistirea activitatii cardiace si a respiratiei, un sentiment de fericire si o stare de bine, relaxarea stomacului, etc. Aceste sentimente pozitive influenteaza insanatosirea si  sanatatea emotionala si fizica!

In practica de cabinet, alaturi de consilierea si terapia Jungiana propriu-zisa, metoda sandplay este extrem de adecvata si de valoroasa in lucrul terapeutic cu pacientul oncologic, aducand transformari la nivelul celor trei dimensiuni esentiale ale fiintei: minte, corp si suflet.

Text: Andreea Raduta-Petrescu, Psihoterapeut Jungian

Bibliografie:

  • Babette      Rothschild „Corpul isi aminteste. Psihofiziologia si tratamentul      traumei.”, Ed. Herald, 2013
  • Ruth      Ammann „Terapia prin jocul cu nisip-Sandplay”, Ed. Trei , 2014
  • Anthony      Stevens „Sinele de doua milioane de ani”, Ed. Herald, 2011
  • Ruediger      Dahlke „Boala ca sansa.  Cum sa descifram mesajul ascuns al bolii.”,      Ed Trei, 2008
  • Irvin      Yalom „Privind soarele in fata”, Ed. Vellant 2011

Tags: , , , , ,

Leave a Reply